Om oss

Vår vision: stå i en värld som sitter

Stå!Gerillan är en frigrupp som består av Denise Olsson och Astrid Menasanch DSCN4283Tobieson och är verksam inom scenkonst. Gruppen startades 2012 med produktionen ”Men det skulle ni aldrig våga”, baserad på SCB-statistik som behandlade ämnena jämställdhet, rasism, psykisk ohälsa och barnfattigdomen i Sverige. Den hade urpremiär på Orionteatern, och gick sedan vidare på Dramalabbet i Stockholm. Under våren 2013 gjorde den även en riksomfattande turné. I och med pjäsens breda spridning skickades över 3000 brev till sittande jämställdhets- och statsminister. (Läs mer om pjäsen och recensionerna under fliken ”Men det skulle ni aldrig våga” samt ”Recenssioner Men det skulle ni aldrig våga”.

Under 2014 satte Stå!Gerillan upp nästa nyskrivna produktion, ”100BARN”. som handlar om nationsgränser och ensamkommande barn som försvinner i Sverige. Föreställningen skickade även en apell till samtliga länder som skrivit på och godkänt Flyktingkonventionen och släppte även en trailer i samband med detta som finns att se på under fliken ”Appellen till FN och trailer” eller på Youtube (”You forgot the women”). Föreställningen spelades på Kulturhuset Stadsteater. (Läs mer om den och recensionerna under 100 barn).

2016 hade de urpremiär på sin tredje produktion ”NATTPASSAGE” som spelade på Kulturhuset Stadsteatern Friscen och vidare nere i Madrid. Produktionen är nu uttagen till Ellas Crean, en stor scenkonstfestival i Madrid.

Stå!Gerillan har som vision att belysa och/eller formulera problem för att främja det offentliga samtalet och en demokratisk samhällspåverkan. De arbetar även utanför scenen med sitt förändringsarbete i form av att ge föreläsningar, workshops, skriva debattartiklar m.m.

 

Denise Olsson

Denise är utbildad på Adolf Fredriks musikklasser, Södra Latins gymnasium inriktning Dans och Calle Flygare Teaterskola. Hon har även en Personalvetarexamen med en kandidat i sociologi. Hon har även sttuderat medie- och kommunikationsvetenskap samt entreprenörskapsprogrammet på högskolenivå. Denise blev även antagen till scenkonstproducentlinjen på Stockholms Dramatiska Högskola men tog studieuppbehåll därifrån. Inom dans har hon även utbildat sig på Ambra Succis yrkeslinje ”Di-Ambra” och Yeya Ekströms streetdancegrupp Scess.

DSCN4251 (1)Denise frilansar som dansare och skådespelare samt arbetar även som teaterproducent. Dansstilar som hon behärskar är new style, house, jazz, modernt, balett och salsa. Denise har tilldelats utmärkelser som ”Årets framsteg”, ”Årets bästa dansare” samt ”Årets prestation” på Marikas Dans & Modestudio.

Denise har även arbetat på Sveriges Radio med kortare projekt, vikarierande producent på Unga Tur. Hon har även undervisat i Scenisk Gestaltning, med fokus på fysisk teater samt tal och röst samt vikarierar även som föreläsare inom textutformning, intervjutekniker och arbetssökande.

Denise talar, förutom svenska och engelska, flytande spanska efter att ha bott och arbetat i Honduras. Då på ett barnhem, skola för barn med särskilda behov samt ensam startade upp en dansverksamhet som drama- och danslärare i ett av de mest utsatta områdena i staden.

Astrid Menasanch Tobieson

Astrid Menasanch Tobieson är regissör, dramatiker och har studerat på skådespelarlinjen på Estudio Corazza i Madrid. Astrid är tvåspråkig, svenska och spanska, och arbetar på båda språken då hon alltid har dem båda i sig. Tidigare har hon studerat teaterregi på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har därtill pluggat konstvetenskap och historia. Inför gymnasiet flyttade Astrid ensam till Stockholm för att gå teaterlinjen på Södra Latin, där hon och Denise träffades.

Astrid har bred erfarenhet av både skådespeleri och regi. Hon reDSCN4263gisserade föreställningen ”Men det skulle ni aldrig våga” som hon även dramatikerdebuterade med. Hon skrev och regisserade även 100BARN och ”I landet som aldrig brann brinner nu träden”, som spelar på Dramalabbet just nu. Se pjäsens recenssioner under dess flik. Innan debuten har hon haft ett treårigt residens på MDT som ung koreograf och regissör, samt regiassisterat flera regissörer, bl.a. Thommy Berggren i arbetet med ”Födelsedagskalaset” och ”Tartuffe” på Stockholms Stadsteater och Stina Oscarson under t.ex. ”Skuggutredningen”.

Som skådespelare har hon spelat på scener som Malmö Operan, Orionteatern, Folkteatern Gävleborg, Playhouse Teater m.fl. och i våras kunde man se henne i produktionen ”Pepita Jimenez” (regi: Calixto Bieito) på Teatros del Canal i Madrid.

Denise om Astrid:

Att arbeta med Astrid ger mig nya infallsvinklar hela tiden. Hon har en enorm drivkraft och en vilja att förändra som jag aldrig mött tidigare. Hon har en idérikedom som inte är av denna värld och jag slutar aldrig att förundras över hennes starka person, både som vän och kollega. Astrid ser verkligheten!”

 Astrid om Denise:

”Denise är en klippa! Hennes djupa engagemang är bestående och innerligt. Hon har en blick som ger mod och hennes fasta hand känns varm och trygg. Jag har stort förtroende för henne i vårt arbete tillsammans, som vän och som människa i vårt samhälle. Denise är en person som vågar”

 

DSCN4183

 

StaGerillan_LOGO_theone.png